Home / Beveiliging / Spyware

Spyware

spyware
Spyware is kwaadaardige software, die - bijvoorbeeld - ongevraagd zoekbalken, reclame of favorieten installeert. Ook kan de computer traag of instabiel worden. Er zijn speciale programma's om spyware van de computer te verwijderen.

Voorkom problemen met spyware
Om problemen met spyware te voorkomen is het nodig om een nieuwe browser te gebruiken, en de updates van Windows te laten installeren. Windows 8, Windows 7 en Vista zijn zelfs standaard uitgerust met anti-spyware programma's: Windows Defender.
Let op bij het installeren van software: laat geen onnodige extra programma's op de computer installeren, zoals toolbars.

Zie ook: Is mijn browser verouderd?
Zie ook: Veilig op internet

Anti-spyware programma's


Microsoft Security Essentials
Het gratis beveiligingspakket van Microsoft biedt bescherming tegen spyware, virussen en malware. Het is klein, en werkt onopvallend op de achtergrond.
Platform: ingebouwd in Vista en Windows 7, Windows XP, 2003 Server.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

Malwarebytes Anti-Malware
Zeer goed programma om lastige spyware op te sporen en te verwijderen. Een scan om de computer te controleren duurt meestal niet langer dan 10 minuten. De gratis versie biedt geen permanente bescherming tegen indringers: je moet het programma handmatig aanzetten.
Een Nederlandse handleiding is te vinden op: Handleiding MalwareBytes Anti-Malware
Platform: Windows 2000, 2003, XP, Vista, 7.
Nederlands: Nee.
Gratis: Gratis versie zonder realtime bescherming.

Spybot Search & Destroy
Uitstekend programma dat dialers, spyware en andere ongewenste indringers verwijdert. Het is eenvoudig in gebruik, met uitgebreide opties voor ervaren gebruikers. Spybot bevat ook extra tools voor het opsporen van botnets en het definitief wissen van bestanden.
Platform: Windows 98, ME, NT, 2000, XP, Vista, 7 en mobiele telefoons.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

SpywareBlaster
SpywareBlaster verwijdert geen spyware, maar zorgt dat het niet meer binnenkomt. Verdachte ActiveX programma's worden geblokkeerd, het systeem wordt in de gaten gehouden en het programma zorgt zelf voor updates (net als een virusscanner).
Platform: Windows 95, 98, ME, NT, 2000, XP, Vista, Windows 7.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.

Spyware Terminator
Sterke bescherming tegen alle soorten malware. Spyware Terminator scant in real time, en zorgt voor automatische updates. Het werkt eenvoudig, maar biedt ook veel mogelijkheden voor ervaren gebruikers.
Platform: Windows 98, ME, 2000, XP, Vista, Windows 7.
Nederlands: Ja (het programma, de website is Engels).
Gratis: Ja.

Windows Defender en Smartscreen
Dit is de ingebouwde anti-spyware en antivirussoftware van Windows 8. Het is gratis en wordt dagelijks voorzien van updates. Defender biedt bescherming tegen spyware, virussen en andere malware en doet niet onder voor betaalde pakketten. Windows Smartscreen beschermt tevens tegen onbetrouwbare apps, websites en downloads. Om te controleren of Defender is ingeschakeld typ je "defender" in het blokjesscherm en klik je op Windows Defender. Om Defender te gebruiken is het nodig om andere antivirussoftware van de computer te verwijderen.
Platform: Ingebouwd in Windows 8 en Windows RT.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

Zie ook: Online beveiligingstesten
Zie ook: Gratis antivirusprogramma's