Camera RAW openen en bewerken


camera raw openen
RAW bestanden worden gebruikt bij digitale fotografie: het zijn de originele fotobestanden van digitale camera's. Ze bevatten alle beeldinformatie, zonder correcties of compressie. Een RAW viewer kan deze bestanden openen.

Meegeleverde camera software

Bij aankoop van een digitale camera krijg je vaak een DVD meegeleverd met een programma om RAW te openen, en omzetten in bijvoorbeeld TIFF of JPG.

Freeware RAW viewers

Irfanview
Klein, snel programma om foto's te bewerken, en bestanden om te zetten. Irfanview kan zeer veel beeldformaten aan, en gewone fotobewerkingen uitvoeren. Het kan deze RAW bestanden openen: .crw .cr2 (Canon), .dcr (Kodak), .dng (Digital Negative van Adobe), .eef (Epson), .nef (Nikon), .mrw (Minolta), .orf (Olympus), .pef (Pentax), .raf (Fuji), .srf (Sony), .x3f (Sigma). Voor Canon en Sigma bestanden is een plugin nodig.
Platform: Windows (alle versies).
Nederlands: Ja (op de website is een taalplugin te downloaden).
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.

Microsoft Camera Codec Pack
Deze plugin voor Windows maakt het mogelijk om thumbnails van RAW bestanden te zien in Windows Verkenner.
Platform: Windows 7, Windows Vista.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

Faststone Photo Resizer
Dit programma is voor batch bewerking: het bewerken van meerdere foto's tegelijk. Je kan foto's omzetten naar een ander bestandstype, hernoemen, en eenvoudige beeldbewerkingen uitvoeren, zoals verscherpen en contrast verhogen. Ook kan aan de foto's een tekst of watermerk worden toegevoegd. De beeldkwaliteit is goed, en het werkt snel. Faststone kan deze cameraRAW bestanden openen: crw, cr2, nef, pef, raf, mrw, orf, srf, dng.
Kijk voor een handleiding op: meerdere foto's bewerken en hernoemen.
Platform: Windows 98, ME, 2000, XP, Vista, Windows 7, Windows 8.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.

Raw Therapee
Dit programma is speciaal voor het omzetten en bewerken van RAW foto's. Het werkt met zeer veel RAW formaten en geeft uitstekende controle over o.a. scherpte, kleurbalans en contrast.
Platform: Windows 2000, XP, Vista, Windows 7, Windows 8, Mac OS X, Linux.
Nederlands: Ja (apart taalbestand).
Gratis: Ja.

Fotobewerking in RAW

GIMP
GIMP is een professioneel pakket voor digitale fotobewerking, vergelijkbaar met Adobe Photoshop. Het is gratis, biedt uitgebreide mogelijkheden en heeft plugins voor camera RAW. Niet eenvoudig in gebruik.
Platform: Windows XP, 2000, 2003, Vista, Windows 7, Windows 8, Mac OS X, Linux, Sun OpenSolaris, FreeBSD.
Nederlands: Nee (wel Nederlandstalige handleiding).
Gratis: Ja.

LightZone
Dit pakket is een professionele 'donkere kamer' voor de serieuze RAW fotobewerker. Je kan zeer geavanceerde tools gebruiken, wijzigen en aan- en uitzetten, waarbij het oorspronkelijke beeld nooit wordt aangetast. Het is ook mogelijk om een set van bewerkingen aan te maken toe te passen op meerdere foto's. LightZone heeft een actieve gebruikersgroep, die informatie deelt via een forum. Redelijk eenvoudig in gebruik.
Platform: Windows, Mac OS X, Linux.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja, wel registreren.