Gratis tekenprogramma's


gratis tekenprogramma
Tekenprogramma's zijn ideaal voor het maken van creatief werk. Sommige programma's zijn gericht op vrij tekenen en schilderen, anderen op het ontwerpen van vectortekeningen. Een overzicht.

Online tekenprogramma


Sumopaint
Dit tekenprogramma werkt direct in de browser: je hoeft er niets voor te installeren. Het is niet zo uitgebreid als een desktop programma, maar eenvoudig in gebruik. Er zijn verschillende tekenpennen, kwasten en filters, en het is mogelijk om in lagen te werken. Je kan foto's importeren en de tekening downloaden naar de computer (als jpg of png bestand).
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.

Tekenprogramma's voor de computer


Artweaver
Artweaver is zeer geschikt voor creatief werk, zoals het natekenen van foto's. Het programma werkt met lagen en transparanties, en is goed te bedienen met een tekenpen. Er zitten filters en effecten in, en speciale pennen om o.a. houtskool, olieverf en krijt na te bootsen. Artweaver lijkt op Corel's Painter, en is niet heel eenvoudig in gebruik. Dit programma kan ook Photoshop bestanden openen.
Platform: Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8.
Nederlands: Ja (apart taalpakket).
Gratis: Gratis versie voor privé-gebruikers, en betaalde versie met meer mogelijkheden.

Illustrator CS2
Adobe Illustrator is een professioneel ontwerppakket voor - bijvoorbeeld - illustraties of logo's. Deze oudere versie van het programma wordt door de fabrikant niet meer ondersteund. Er is een licentiecode beschikbaar voor iedereen - ook als je niet betaald hebt voor het pakket - waarmee de software in feite is vrijgegeven. Het serienummer staat vermeld in de beschrijving, onder de downloadlinks. Illustrator CS2 is een uitstekend en zeer compleet programma. Het is niet eenvoudig in gebruik maar biedt uitgebreide mogelijkheden voor tekenen, ontwerpen, werken met lettertypes en het maken van drukklare bestanden.
Platform: Windows XP of hoger, Mac OS X.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.

Inkscape
Inkscape is een Open Source programma voor het werken met met vectorbestanden. Het is minder uitgebreid, maar vergelijkbaar met de professionele ontwerp programma's Adobe Illustrator en Freehand. Inkscape biedt volledige ondersteuning van SVG bestanden, en kan ook andere soorten vectortekeningen en foto's importeren en exporteren.
Platform: Windows, Mac OS X, Linux.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.

Krita
Uitstekend tekenprogramma dat vooral geschikt is voor schilderen en tekenen. Er zijn ontelbare penselen, pennen en effecten voor het aanbrengen van lijnen en kleuren. In Krita kun je werken met lagen en transparanties, en heel gericht selecties maken in je artwork. Er zijn ook hulpmiddelen aanwezig om onderdelen van je werk te spiegelen, en naadloze patronen te maken.
Platform: Windows, Mac OS X, Linux.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.

SmoothDraw
Dit tekenprogramma is bedoeld voor vrij tekenen, met of zonder tekenpen. Het heeft veel pennen voor creatieve effecten. Eenvoudig in gebruik. Dit programma was vroeger een betaald pakket.
Platform: Windows 2000, XP, Vista, Windows 7 met .NET Framework.
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.