Gratis e-mail

gratis email
Bij het aanmaken van een gratis e-mailadres kun je niet om de grootste aanbieders heen: Gmail en Outlook.com. Deze e-maildiensten zijn steeds meer op elkaar gaan lijken, en de kwaliteit ervan is uitstekend. Ook zijn er alternatieven, zoals aanbieders van veilige e-mailadressen en e-maildiensten met aparte namen.



Gmail versus Outlook.com

De grootste online e-maildiensten - Gmail en Outlook.com - hebben samen meer dan 1 miljard gebruikers. Gmail is van Google, en Outlook.com is van Microsoft. De internetgiganten laten hun e-maildiensten steeds meer op elkaar lijken. De kwaliteit van beide diensten is uitstekend: betrouwbaar en veilig. Door goede spamfilters heb je nauwelijks last van ongewenste reclame. Bij de keuze voor Gmail of Outlook.com kan meespelen of je andere diensten van Google of Microsoft gebruikt, zoals Chrome, YouTube, Google Drive, Google Maps (allemaal van Google) of Skype, Windows, OneDrive of XBox live (van Microsoft).

Overstappen is eenvoudig
Zowel Gmail als Outlook.com maken het gemakkelijk om over te stappen: als je ergens anders een e-mail account hebt kun je de e-mails en contacten automatisch laten importeren. Je kan andere e-mailadressen ook behouden, en de mail daarop ophalen, ook van POP3/IMAP accounts. Bij het terugmailen vanaf een Gmail of Outlook.com account kun je instellen dat het oorspronkelijke mailadres wordt getoond. Dit maakt deze diensten heel geschikt om verschillende mailadressen te beheren.

Pluspunten van Gmail
Gmail staat bekend om zijn grote flexibiliteit, en beschikt over de beste spamfilters. Als je handig bent met filters en labels kun je bijvoorbeeld automatische antwoordmails laten versturen vanaf meerdere e-mailaccounts.

Pluspunten van Outlook.com
Outlook.com heeft een vertrouwde indeling voor mensen die gewend zijn om met een Windows mailprogramma te werken. De geavanceerde opties zijn in dit programma wat dieper weggestopt, zodat je ze niet ziet als je ze niet nodig hebt.

Kijk voor e-mailprogramma's die op de computer worden geïnstalleerd op: E-mail programma's

Gmail
gmailGmail is de email-dienst van Google, die alles in huis heeft om je mails - van verschillende accounts - te organiseren. Hiervoor werkt Gmail niet met mappen, maar met labels en filters. Dit is zeer flexibel. Je kunt de indeling en de stijl van je inbox geheel naar je hand zetten. Gmail sorteert - als je dat wil - automatisch je berichten waarbij de belangrijkste mails bovenaan komen en meldingen van sociale media achter een tabblad te vinden zijn. Gmail beschikt over prima zoekfuncties om berichten te doorzoeken. Door de enorme opslagruimte zal het niet snel nodig zijn om e-mails op te schonen. Gmail werkt naadloos samen met andere diensten van Google, zoals Contacen, Agenda, Taken, Chatten en Google Drive. Inkomende mails met boekingen van - bijvoorbeeld - hotels en vliegtickets kunnen automatisch in je agenda worden gezet.
Gmail (Android | iOS) is de 'gewone' mobiele app van Gmail. Hierin zie je dezelfde labels en folders als in het webprogramma.
Opslagruimte: 15 GB.
Verloopt: als het account 9 maanden niet wordt gebruikt.
Taal: Nederlands.

iCloud Mail
icloudiCloud Mail is de e-maildienst voor gebruikers van Apple apparaten, die verbonden is met iCloud: een online opslagdienst voor documenten, muziek en foto's. Deze maildienst is stijlvol en eenvoudig: er zijn geen labels of filters om mails te organiseren. Je kunt ook geen mails ontvangen van andere email accounts. Als je een Apple ID hebt dat eindigt op @mac.com of @me.com, dan heb je al een iCloud mailadres (hetzelfde, maar dan met @icloud.com). Als je een Apple ID hebt met een ander e-mailadres moet je nog een @icloud.com adres instellen voordat je iCloud Mail kunt gebruiken. iCloud Mail maakt gebruik van IMAP en werkt perfect samen met de mail-apps op Mac OS en iOS toestellen.
Opslagruimte: 5 GB.
Verloopt: als het account 1 jaar niet wordt gebruikt.
Taal: Nederlands.

Outlook.com
outlook.comOutlook.com (voorheen Hotmail) is de e-maildienst van Microsoft. De Inbox van Outlook is georganiseerd rond mappen, die je zelf kan indelen. Je kunt e-mails automatisch laten filteren, waarbij onbelangrijke mails in een aparte map worden gezet. Je zet deze functie aan via Opties (wiel-icoon) > Automatische verwerking > Onbelangrijke e-mails. Outlook.com sluit aan bij andere diensten van Microsoft, zoals Skype (chatten en bellen), Personen, Agenda, Taken en OneDrive. Er zijn ook veel extensies voor Outlook.com waarmee je - bijvoorbeeld - kan instellen dat een e-mail over een tijdje nogmaals wordt gestuurd.
Opslagruimte: 7 GB.
Verloopt: als het account 270 dagen niet wordt gebruikt. Taal: Nederlands.

Veilige e-mailadressen

Deze e-maildiensten maken gebruikt van end-to-end encryptie. Hierbij worden berichten via encryptie versleuteld op de computer of telefoon van de zender, en pas weer ontsleuteld op het apparaat van de ontvanger. Dit maakt het onmogelijk dat de berichten onderschept worden als ze zich op de centrale server bevinden. Dat is wel mogelijk bij e-maildiensten die alleen SSL gebruiken; het 'slotje' in de browser. Beveiligde e-mail wordt vooral ontwikkeld om je te beschermen tegen massasurveillance door - bijvoorbeeld - overheden. Daarom wordt er geen gebruik gemaakt van servers in de VS, UK, Australië, Canada en Nieuw Zeeland.

Hoe werkt het?
Een beveiligd e-mailprogramma werkt in grote lijnen hetzelfde als een gewone maildienst. De e-mails worden automatisch versleuteld bij het mailen met andere gebruikers van de beveiligde e-mailadienst. Je hoeft dan niets extra's te doen. Om beveiligd te mailen naar andere e-mailadressen - zoals Gmail en Outlook - kun je de ontvanger van de mail naar een pagina sturen waarin de geadresseerde een wachtwoord moet opgeven. Zo'n wachtwoord kun je - bijvoorbeeld - doorgeven via een beveiligd chatprogramma, zoals Signal of Telegram. Het is ook mogelijk om onbeveiligde mails te verzenden.

ProtonMail (Web | Android | iOS)
De beveiligde maildienst ProtonMail werkt vanuit Zwitserland, waarmee het onder de strenge Zwitserse privacy wetgeving valt. Het programma werkt prima en heeft een compacte, overzichtelijke indeling. Alles is gericht op beveiliging van de privacy: geen opslag van IP-adressen, geen advertenties met trackers, en de gebruikte encryptie software is Open Source: het kan worden gecontroleerd door veiligheidsexperts. Je kunt ook mails versturen die zichzelf na een bepaalde tijd vernietigen. Met ProtonMail kun je geen POP3 of IMAP mails importeren, en de gratis versie heeft geen of beperkte opties voor e-mail handtekeningen, aliassen en filters. Voor zakelijke gebruikers biedt ProtonMail o.a. veilige e-mail, versleutelde agenda, contacten en VPN.
Opslagruimte: 500 MB.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Gratis basisaccount en betaalde abonnementen. Open Source software.

Tutanota (Web | Android | iOS)
Tutanota is een beveiligde e-mailprovider die niet alleen je e-mails versleutelt, maar ook je contacten, agenda en bijlagen. Deze dienst heeft een eigen versleutelingsalgoritme en maakt gebruik van datacentra in Duitsland. Er zijn geen persoonlijke gegevens en telefoonnummers nodig om een anoniem e-mail-account te registreren. Je kunt bij deze dienst nog geen e-mails importeren van andere e-mailaccounts. Tutanota biedt ook zakelijke e-mailadressen.
Opslagruimte: 1 GB bij een gratis account.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Gratis basisaccount en betaalde abonnementen. Open Source software.

Alternatieve gratis emailadressen

DeDS
Met een gratis account bij de vereniging Open Domein kun je een emailadres aanmaken en krijg je ruimte om een homepage te plaatsen. Open Domein is een ideële organisatie die openbare ruimte op internet aanbiedt, vrij van commercie.

Moerstaal
Meer dan 2000 Nederlandse emailadressen, met o.a. plaatsnamen, beroepen, sporten, automerken, streektaal, gekke en grappige namen: van @ahum.nl tot @ziethetnietmeerzitten.nl

Mail.be - Belgische webmail.

E-mailadresses.com - Wereldoverzicht van aanbieders van gratis e-mailadressen.

Wegwerp e-mailadressen

Als je tijdelijk een emailadres nodig hebt is de beste optie: een wegwerp adres. Zo'n mailadres kun je aanmaken met één klik, en is handig voor het aanmelden bij websites waar je een bevestigingsmail moet beantwoorden, maar niet je vaste emailadres wilt achterlaten.
Kijk voor aanbieders van wegwerp emailadressen op Tijdelijk emailadres

Tijdelijk e-mailadres

Handig als je een website wil proberen die om registratie vraagt: een wegwerp e-mailadres.

Online agenda

Met een online agenda heb je overal je afspraken bij de hand, op computer en mobiel.

Stop cyberpesten

Zo blokkeer je iemand die je pest op Whatsapp, Insta, Snap en andere sociale media.

E-mail backup

Maak een backup van de e-mails via Windows, of gebruik een apart programma.

Uitnodiging maken

Zo maak je een coole digitale uitnodiging met een app.

Online enquête maken

Zo maak je een digitale vragenlijst met Google Formulieren.

Harde schijf wissen

Handleiding voor het definitief leegmaken van een computer of laptop.

Mailadressen checken

Zo controleer je of een e-mailadres nog werkt.

E-mail later verzenden

Zo zet je een e-mail alvast klaar, om later te verzenden.

Gmail alias aanmaken

Extra e-mailadres nodig? In Gmail kan een onbeperkt aantal aliassen worden aangemaakt.

Grote bestanden versturen

Stuur geen mailbom: het is slimmer om grote bestanden te verzenden via een website.

E-mail handtekeningen

Zo maak je een e-mail handtekening die automatisch onder een mail wordt geplaatst.

Spamfilters

Overzicht van de beste gratis spamfilters voor Windows, Mac, Android en iOS.

Invulbare PDF maken

Maak een bewerkbaar PDF-invulformulier.

PDF bewerken

De slimste oplossingen voor het wijzigen van PDF-bestanden.

E-mail blokkeren

Lastig gevallen via de mail? Zo blokkeer je de
e-mail van een bepaalde afzender.

Mensen zoeken op internet

Er zijn zoekmachines voor klasgenoten, familieleden en telefoonnummers.

Lange links verkorten

Een URL verkorten? Zo werkt het.

BTW berekenen

Snelle calculators voor het berekenen en terugrekenen van BTW.

Online takenlijsten

Met deze apps voor to do lijstjes krijg je meer werk gedaan.

VPN voor beginners

Veilig en anoniem op internet met betaalbare en gratis VPN diensten.

Online rekenmachines

De beste adressen voor gewone en grafische rekenmachines, en omrekenen van eenheden.

Sollicitatiebrief maken met AI

Zo gebruik je ChatGPT als hulpmiddel bij het schrijven.

vCard

Een digitaal visitekaartje dat je makkelijk deelt.

Gewerkte uren bijhouden

Maak een rapport van gewerkte uren met Google Agenda.

Documenten scannen

Papieren inscannen met een app op je telefoon.
Zo werkt het.

Gratis tekstverwerkers

Overzicht van de beste software voor het schrijven van tekst.

Online timers

Handige stopwatches, interval timers, zandlopers en time timer tools.

PDF anonimiseren

Persoonlijke gegevens in een PDF zwart maken.

Vertaalmachines

Teksten in alle wereldtalen worden leesbaar via online vertaalmachines.

Wat is een veilig wachtwoord?

De beste tips en websites voor het maken van veilige wachtwoorden.

Virusscanners

Overzicht van de beste gratis antivirus en anti-malware programma's.

Online takenlijsten

Met deze apps voor to do lijstjes krijg je meer werk gedaan.

© Webwijzer.nl  |  Over deze website  |  Privacy policy